Blog

“Jouw bedrijf kan niet verder groeien dan jij als mens” – Veronique Prins –

pad naar regenboogMet veel bewondering en plezier volg ik de 8-daagse van Veronique Prins, kick-ass businesscoach. Een goudeerlijk en geweldig mens. Het voorbeeld van iemand die ‘niet lullen maar poetsen’ voorleeft. Het bijzondere is, dat ze binnen een paar dagen al zoveel bij mij los heeft gemaakt, dat ik een enorme sprong maak in zelfreflectie en inzichten.

Want wat zij zegt is zó waar! Als je probeert je bedrijf echt goed van de grond te krijgen, is het een voorwaarde dat jij weet wie je bent en wat jij te bieden hebt. Inzicht hebt in waar jij staat, wat jij nu al kunt doen voor jouw klanten. Maar ook weet wat je nog niet helemaal onder de knie hebt en als leerdoel voor jezelf kunt stellen. Dat je daarvoor nog een stuk zelfontwikkeling te doen hebt en dat dat helemaal ok is.

Het geeft mij het inzicht dat het klopt. Dat ik vooruit en achteruit kan kijken op het pad waar ik loop, op het punt waar ik nu sta. Dat ik mensen kan helpen om met teksten tot de kern te komen, van zichzelf en van hun bedrijf. Mensen die nog meer stappen in de ontwikkeling van hun bewustzijn en zelfinzicht mogen maken, zodat ze snappen waarom ze vastlopen in hun leven. Ik kan ze helpen in te zien welke patronen hun belemmeren, vaak zelfs verstikkend werken en deze los te laten. Zodat er ruimte ontstaat. Ik kan dat, omdat ik die stappen zelf allemaal genomen heb.

En aan de andere kant is het belangrijk mezelf te blijven ontwikkelen in de dingen waar ik nog in mag groeien en daar de mensen voor mag zoeken die vóór mij lopen op mijn pad. Wat voor mij centraal staat is focus, plannen en acties heel bewust neerzetten. Vooral focus is zo belangrijk. Durven kiezen voor mezelf. Ook al zijn er allerlei dingen binnen mijn gezin die mijn aandacht vragen. Ik ga nu voor de gezonde balans. En deze boodschap is voor mezelf, maar vast ook voor veel andere moeders (en vaders):

Stop met proberen je kinderen te ‘redden’ of te ‘behoeden’ en zet ze liefdevol maar echt van je schouders af. Zodat je zelf weer vooruit komt en de dingen doet waar jij blij van wordt en energie van krijgt. Stop met die spagaat… Iedereen, dus ook jouw kinderen, heeft zijn eigen pad te volgen en eigen leerervaringen op te doen. Als je daar teveel bij wilt helpen, krijg je het effect van de vlinder die nooit sterk uit zijn cocon gekomen is omdat jij die cocon voor een deel open hebt gepeld. En als jij vervolgens beter in je vel zit, profiteert jouw omgeving daar enorm van!

Dankjewel Veronique!!

 

 

 

 

 

Groeipijn

Ken je dat? Groeipijn? Als kind had ik het regelmatig. Stekende pijn of zeurende pijn die ik niet echt kon verklaren. Iedere keer weer een paar millimeter groter… Als volwassene kan je ook groeipijn hebben, en reken maar dat die veel heftiger is. Zo had ik vorige week tijdens de assertiviteitstraining waar ik aan mee doe een hele stevige confrontatie met een oud stukje van mezelf. Een klein meisje dat zichzelf wilde zijn en gezien wilde worden. Daarvoor heel erg haar best deed en, in haar beleving, ‘afgestraft’ werd. Auwww.

Pijn

Want ik deed heel hard mijn best om mee te doen in de groep, actief deel te nemen, bij te dragen aan het groepsproces, de groei van de groep. Stelde me kwetsbaar op, was open. En toen werd ik daar op aangesproken. Dat ik teveel voor anderen invulde. Dat ik anderen niet de kans gaf eerst eens zelf goed te voelen wat ze voelden omdat ik het al ingevuld had. Op zich zijn het mooie leermomenten. Over jezelf, een blinde vlek, ik had het niet eens in de gaten. Maar ik voelde me zo diep geraakt, was zo verdrietig. Ik was er misselijk van. Want of ik me laat zien, hangt er vanaf hoe veilig ik me voel. De laatste jaren gaat dat steeds beter en merk ik dat kwetsbaarheid juist krachtig is. Maar op het moment dat je je veilig voelt en je lijkt niet jezelf te mogen laten zien omdat dat anderen stoort, is dat een bittere pil. Voor mij tenminste wel.

Groei

Toen ik er met mijn man en een coach over gesproken had en een ademsessie deed waarin ik weer veel los kon laten, was de misselijkheid en de pijn weer verdwenen. Wel was ik heel moe. Ik realiseerde me dat degene die me de kritiek had gegeven, zelf het liefst onzichtbaar wil blijven en wat er gebeurde natuurlijk ook over haar gaat, niet alleen over mij. We raken iets bij elkaar aan. Ik voel me niet veilig bij haar, omdat ze niets laat zien van haar emoties, behoeftes, boosheid en ik dus niet weet waar ik aan toe ben. Kritiek komt dan knetterhard binnen, omdat ik het niet aan zag komen. Meestal voel of zie ik het als ik anderen ‘stoor’ of teveel ben voor ze. In non-verbale communicatie of in de energie. Toch zijn dit de mooiste spiegels die je kunt krijgen. Omdat je je bewust wordt van oude pijn, de oorzaak en hoe dat nog doorwerkt in het nu. En na dat inzicht, kan je het uitwerken en loslaten. Ik merkte gisteren tijdens de training dat ik er heel anders bij zat. Veel rustiger, veel meer luisterend en kijkend wat er gebeurde. Iets zeggen als ik de behoefte had om iets te zeggen. En als ik die behoefte niet had, bleef ik stil. Eigenlijk vond ik dat veel fijner. Gewoon zijn.

Weer een paar millimeter gegroeid:-)

 

vlinder,hand en maan

 

Gewoon doen!

Ik ben fan van een aantal dames die enorm goed bezig zijn. Maartje Koper, Veronique Prins, Annelies Voulon, Marije van den Bovenkamp, Josje Feller, Loes Ruesink, Anke Donicie. Dames, die mij inspireren. Vanmorgen zag ik een livestream van Maartje en Veronique. Maartje is van de Geld is Liefde-stroming, Veronique is van Je Zaak Voorelkaar, de booming business, niet lullen maar poetsen. Geweldig om ze zo samen te zien. En ze blijven zeggen, dat je jezelf moet laten ZIEN! Dat die website niet perfect hoeft. Dat je gewoon moet laten zien wat je kunt!

Nou, bij deze dan. Ik kan heel veel! Ik kan van de slechtste en meest onbegrijpelijke teksten de beste teksten maken. Ik kan schrijven over anderen waar zij fckng goed in zijn, de kern naar boven halen, de authenticiteit laten stromen zodat het verhaal op hun website naadloos aansluit op wie zij zijn. Maar wat ik ook héél goed kan en zelfs enorm gaaf vind om te doen, is mensen schrijvend coachen!

Dat heet Bevrijdend Schrijven. Het stamt af van Mindful Analysis maar is toch anders! Ik help mensen vooruit. Mensen die vast zijn gelopen in hun leven, in de war zijn, het niet meer zien. Ik heb dankzij mijn eigen levenservaring en bewustwording zoveel tools dat ik ze echt kan helpen. Dat ik met een helicopterview kan zien waar ze zitten en hoe ze zichzelf er met mijn hulp weer uit kunnen halen. Op kunnen ruimen, dus ruimte kunnen maken. En BLIJ dat ik daar van word…Wat een fantastisch werk! Dus als jij dat ook wilt, een week lang schrijvend zelfanalyse doen als je vastloopt en niet begrijpt waarom, stuur me een mailtje of bel me, ik help je graag! En weet je wat vooral heel fijn is? Dat je het vanuit je eigen omgeving kunt doen, op jouw eigen tijd, schrijvend. Je hoeft mij niet te zien, je hoeft niet te praten. Als jou dat aanspreekt, wees welkom!

En dan gaat het stromen…!

vlinder,hand en maan

Ik ben sinds 2007 zelfstandig ondernemer. Eerst als Tekstwijs, sinds twee jaar als ComPassie. Heb ontzettend veel trainingen gevolgd, boeken gelezen, in netwerken geïnvesteerd, hard gewerkt aan mijn zelfkennis en zelfbewustzijn. Veel oude patronen opgeruimd die me alleen maar dwarszaten en me veel energie kostten. En ja, het klopt. Als je oude deuren sluit, gaan er nieuwe open.

Na een paar pittige jaren van in- en externe crisis kan ik oprecht zeggen dat ik gegroeid ben. In zelfkennis, in weten waar ik blij van word en waar ik goed in ben. En vooral in hoe ik andere mensen kan helpen met mijn werk. Met tekst. Tekst vertelt waar het over gaat. Wat je ook maar wilt vertellen, of dat nu over jouw leven is of over je bedrijf.

Ik merk dat het stroomt. Ik ben dankbaar dat de Schrijfschool voor Ondernemers op mijn pad is gekomen, waar ik deze week al de eerste klus voor heb gedaan en waar ik waardevolle trainingen mag gaan geven. Om ondernemers nog meer in hun kracht te zetten met hun verhaal. Fantastisch dat de klanten voor Bevrijdend Schrijven tevreden zijn, blij zijn dat ze zelfanalyse kunnen doen vanuit hun eigen, veilige omgeving op hun eigen momenten. Nieuwe inzichten krijgen over welke oude patronen er onder hun handelen zit en hoe ze die op kunnen ruimen.

En dan nog de enorm leerzame klus die ik een paar maanden lang voor het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein mag doen, door informatie voor patiënten toegankelijker en begrijpelijker te maken. Ik heb het opeens weer druk, fijn druk. Schrijven is helend. In alle opzichten!!

 

 

 

 

Zoek jouw levensgeluk niet buiten jezelf

Lukt het niet in je leven? Stroomt je levensenergie niet zoals je zou willen en kost alles je moeite? Reis je stad en land af om dit op te lossen? Begin eens met de oplossing in jezelf te zoeken. Want daar zal je hem vinden. Word stil en luister goed naar jouw innerlijke raadgever.

Toen ik een jaar of dertig was, liep ik vast en werd ik depressief. De huisarts stuurde me naar een psychotherapeut en ik kreeg anti-depressiva. Op zich hielp het best een beetje. Na een tijdje ging het weer beter, maar toen ik mijn eerste kindje kreeg ging het weer mis. Weer naar dezelfde psychotherapeut en weer anti-depressiva. Al snel voelde ik dat dit voor mij alleen maar symptoombestrijding was, het ging niet tot de kern. Ik heb daarna jarenlang allerlei therapeuten, coaches en homeopaten bezocht, heb NEI-therapie gedaan, leren mediteren, training voor hoogsensitieve mensen gevolgd, NLP-sessies gedaan, familieopstellingen en nog veel meer.
Het belangrijkste van alles: ik voelde me niet goed zoals ik was en bleef de oplossingen echt buiten mezelf zoeken. Als ik een training deed, was ik er van overtuigd dat als ik weer thuis kwam, ‘het’ over zou zijn, ik zo geholpen was dat ik eindelijk van mijn probleem, mijn ongelukkige gevoel, af zou zijn.

meer lezen via www.vrouwenpassie.nl/artikelen/zoek-jouw-levensgeluk-niet-buiten-jezelf/

Geef niet op als je droom niet lijkt te lukken

Ken jij dat ook? Dat je al een tijd lang probeert je droom waar te maken, veel zelfhulpboeken hebt gelezen, allerlei coachsessies en trainingen hebt gedaan en je nog mijlenver van je droom bent verwijderd? Je zou er bijna moedeloos van worden, want je doet zo ontzettend je best en toch lukt het niet. Graag geef ik je een aantal redenen waarom je niet op hoeft te geven.

Geef niet op als je droom niet lijkt te lukken

Alles heeft een betekenis. Ook de dingen die niet lukken in je leven. Dat gebeurt niet zomaar, het universum wil jou daarmee laten zien dat je nog lessen mag leren. Neem mij nu. Ik besloot na een aantal vervelende jaren als communicatieadviseur bij mijn laatste werkgever, die uiteindelijk eindigden in ontslag en een burn-out, nóóit meer voor een ‘baas’ te willen werken. Ik startte in 2007 als zelfstandig ondernemer en deed voornamelijk tekst- en redactiewerk. Op een gegeven moment kreeg ik veel opdrachten van twee ziekenhuizen, zoals het afnemen van interviews en schrijven voor hun magazines. Vooral de verhalen over wat mensen raakten, hoe ze met hun ziekte omgingen of hoe ze hun ziekte overwonnen hebben, vond ik fantastisch om te maken. Als ik deze mensen sprak voelde ik me zo rijk dat ze hun verhaal met mij wilden delen. Tot beide ziekenhuizen moesten bezuinigen en de magazines schrapten. Opeens stond ik weer met lege handen.

meer lezen via www.vrouwenpassie.nl/artikelen/geef-niet-op-als-je-droom-niet-lijkt-te-lukken

Waarom schrijven zo bevrijdend is

Zit je niet lekker in je vel? Ben je moe of verdrietig? Afgebrand op je werk? Of valt het gezinsleven je zwaar terwijl je zo graag wilt genieten? Je wilt je hart luchten, maar je hebt geen zin in iemand tegenover je die je niet kent. Wat dan? Gelukkig bestaat er, naast praten, een prachtige, andere vorm van uiten, namelijk schrijven.

Veel mensen praten gemakkelijk over hun problemen. Ze kunnen prima de woorden vinden en weten meteen antwoord op de vragen die een therapeut of coach hen stelt. Dat is fijn, als je dat kunt. Maar wat als je dat niet kunt? Een goede vriend van mij heeft er een hekel aan om te vertellen waar hij mee zit, om echt bij zichzelf naar binnen te gaan en te voelen waar hij mee worstelt. Laat staan het onder woorden te brengen. Raar? Helemaal niet. Maar wel fijn dat het hem op papier wel lukt om te beschrijven hoe hij zich voelt.

meer lezen via  www.vrouwenpassie.nl/artikelen/bevrijd-je-van-je-zorgen-door-te-schrijven